PozitionaraPOZITIONARE

Livada Mere de Itesti  este situata in partea nord a judetului Bacau in comuna Itesti.

Itesti este o comuna si un sat in judetul Bacau, Moldova, Romania.

In anul 2005 comuna s-a infiintat prin desprinderea satelor Itesti, Ciumasi, Dumbrava si Fagetel din comuna Beresti-Bistrita.

 

 

 

 

 


 

Scurt IstoricISTORIC

Localitatea Itesti este atestata documentar la 19 aprilie 1599, avand in componenta aceleasi sate. Denumirea localitatii provine de la boierul Itesteanu.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

AsezareaASEZARE GEOGRAFICA

Comuna Itesti, in componenta careia intra satele Itesti, Ciumasi, Dumbrava si Fagetel este asezata in partea de nord a orasului Bacau, intre raurile Siret si Bistrita, la altitudinea de 150 m intre meridianele 26º55’ si 27º longitudine estica si paralelele de 46º35’ si 46º30’ latitudine nordica, avand o suprafata aproximativa de 3620 ha.

In cadrul judetului ea este amplasata aproximativ in partea de nord-est. Legatura cea mai importantă cu restul teritoriului judetului se afla in partea de est, respectiv DN 2 – in partea de vest neexistand iesire din cauza zonei lacului de acumulare a raului Bistrita.

Din analiza planului de Amenajare a Teritoriului National – Sectiunea I – Cai de comunicatie rezulta ca pe teritoriul comunei Itesti va trece autostrada care va face legatura dintre București si nordul Moldovei. Autostrada va urma in general traseul lui DN2 (E85) care trece prin partea de est a comunei Itesti.


ReliefulCARACTERISTICILE RELIEFULUI

Relieful acestei comune este alcatuit din ses si zona colinara, in care predomina terenul arabil, favorabil agriculturii si plantatiilor de pomi fructiferi. In partea de est a comunei se afla linia ferata Bacau-Roman si soseaua nationala DN2 (E85) astfel beneficiind de statie C.F.R. si statii de transport rutier.

Formele de relief distincte sunt Lunca Bistritei, terasele acesteia. Declivitatea terenului este redusa.

Teritoriul comunei se invecinează in partea de nord cu comuna Beresti-Bistrita, la sud cu municipiul Bacau, est – comuna Saucesti, iar la vest, comuna Hemeiusi si comuna Garleni.

 

 


ClimatCLIMA

Climatul comunei este un climat temperat continental, caracteristic zonei de silvo-stepa, cu ierni aspre si veri calduroase. Temperatura medie anuala pe teritoriul comunei este de 12° C.

Regimul pluviometric este caracterizat prin ploi suficiente la inceputul verii si insuficiente vara și toamna. Deficitul de umiditate manifestat frecvent in lunile iulie, august si septembrie este daunator culturilor. Vanturile de nord si nord-vest aduc iarna zapada si geruri.

 

 

 

 


Sate componenteSATE COMPONENTE

In componenta intravilanului existent intra toate trupurile aflate pe teritoriul administrativ al comunei. Suprafata actuala a teritoriului intravilan se prezinta astfel:

Itesti: 265 ha

Dumbrava: 149 ha

Ciumasi: 73 ha

Fagetel: 26 ha

 

 

 

 


EconomiaECONOMIE

Asezarea geografica si relieful comunei confera o priveliște deosebita si constituie o zona favorabila pentru productia de cereale, legume, fructe, dar si un sector zootehnic de crestere a animalelor si pasarilor.

Pe teritoriul comunei Itesti se deruleaza activitati economice dintre cele mai variate, functionand 3 societati pe actiuni, 12 societati cu raspundere limitata, 4 persoane fizice autorizate, 3 asociatii familiale, obiectivele principale de activitate ale acestor agenti economici fiind: comertul, serviciile, transportul, si activitatile agricole.